VI DELER: Gråzoner og grænsekrydsere – nordjysk nedlukning giver nye udfordringer

Siden Statsministeren i sidste uge annoncerede en ny nedlukning af syv nordjyske kommuner, har de haft travlt i blandt andet Hjørring Kommune. Opgaven er dog en lidt anden, end den kommunaldirektør Tommy Christiansen havde forudset. Det handler denne gang mindre om egen kommunal drift og mere om at være bindeled mellem borgere og de statslige myndigheder. Det handler om gråzoner og grænsekrydsere.

Enormt hektisk. Sådan beskriver Tommy Christiansen, kommunaldirektør i Hjørring Kommune, selv den forgangne uge. Onsdag spredtes de første rygter, torsdag bekræftede statsministeren en nedlukning i blandt andet Hjørring og siden da har kommunaldirektør, krisestab og resten af kommunen haft travlt med at få styr på rammerne.

- Vi fik reelt ikke noget af vide, før statsministeren meldte det ud på pressemødet sidste torsdag. Om formiddagen fik borgmestrene en foreløbig melding, men der var noget mere i pakken, da vi så pressemødet den aften, fortæller Tommy Christiansen, der tilbragte torsdag aften sammen med krisestaben i Hjørring og i fællesmøde med kommunaldirektørerne fra de elleve nordjyske kommuner.

- Vi har arbejdet fra torsdag aften til og med onsdag med at få styr på rammerne. Det har været nogle dage med massiv dialog med de statslige myndigheder og imellem de 11 kommuner heroppe. Vi er syv kommuner, der er lukket ned, men det griber jo ind hos os alle.

Grænsekrydsernes mange spørgsmål
I løbet af den hektiske uge har det slået Tommy Christiansen, hvor anderledes opgaven er denne gang i forhold til nedlukningen i foråret.

- Det, der står tydeligt, er, at det ikke er så svært at håndtere den kommunale drift. Det ligner det, vi så i foråret og det er vi gearet til. Der har været en knast på dagtilbudsområdet, der har fyldt lidt, men ellers har det været ret ligetil. Det nye denne gang er alle borger- og især virksomhedshenvendelserne, siger Tommy Christiansen, der har lært ordet ’grænsekrydser’ i denne uge.

’Må vi tage på arbejde?’ ’Skal jeg aflyse mine aftaler?’ ’Hvis han kan, hvorfor kan jeg ikke?’ er nogle af de mange spørgsmål, kommunen har fået og det er ifølge kommunaldirektøren især erhvervslivet, der har henvendt sig med tvivlsspørgsmål.

- Vi har brugt rigtig meget tid på opgaver, der ikke er kommunale opgaver – som bindeled mellem borgere og statslige myndigheder, men det er helt naturligt at det er os, der bliver bindeleddet, siger Tommy Christiansen og fortsætter:

- Jeg tror, flere af ministerierne har opdaget i den her uge, hvor vigtigt det er, at man har tæt dialog med kommunerne. Vi er det bedste bindeled til at få budskabet ud og tingene til at ske.

Vi skal huske at banke på
Tommy Christiansen er generelt meget tilfreds med samarbejdet – både med KL og med ministerierne, men han tager også en vigtig lektie med fra denne nedlukningen.

- Kampen har været at få ministerierne til at tage os med ind i loopet og ikke blot interesseorganisationerne, og det er vigtigt, når problemerne er så lokale. Det er ikke naturligt for ministerierne at lukke os ind, men nå vi selv banker på, åbner de døren og er meget interesserede i dialogen. Så vi skal huske at banke på og være stædige, når vi kan se, at der er behov for at komme med ind i rummet, siger Tommy Christiansen og tilføjer:

- Når jeg kigger på min kalender i den her uge, så kan jeg se 5-6 digitale møder med forskellige ministerier og et hav af telefonsamtaler med KL, ministerier og styrelser. Det skal vi selvfølgelig ikke blive ved med, men jeg tror, vi fremover kunne løse mange problemer på tværs af det offentlige, hvis vi fastholdt kontakten og dialogen. Jeg tror måske også, KL kunne komme langt med deres projekter, hvis de i højere grad tog et digitalt møde med de relevante parter, når spørgsmålene opstod, frem for at vente til næste fysiske møde.

Digitale møder og fysisk bevægelse
Alt taget i betragtning er det altså en fortrøstningsfuld kommunaldirektør, der ser tilbage på en hektisk uge. Tommy Christiansen er dog også opmærksom på, at nedlukningen slider på medarbejderne og på ham selv.

- Vi er slidte alle sammen, og det skal vi håndtere som ledelse. Vi troede lige, vi var på vej frem, og så blev vi sat tilbage igen. Det kan vi godt mærke i organisationen, fortæller Tommy Christiansen, der ud over de mange digitale møder også har lagt fysisk bevægelse ind i sin egen kalender.

- Jeg har fået en større bevidsthed om også at passe på mig selv i det her, så jeg har lagt i kalenderen, at de dage jeg arbejder hjemmefra, skal jeg ud og bevæge mig.

Ny uge, nye regler
Fredag aften annoncerede myndighederne så, at borgerne fra på mandag kan bevæge sig mere frit på tværs af kommunegrænserne og Tommy Christiansen håber derfor, at næste uge bliver lidt mindre hektisk.

- Men mon ikke, der stadig er en hel del spørgsmål, vi skal besvare.